home / nieuws / U-TECH mkb loket: koffie, samen aan de slag en uiteindelijk toegang tot geld

U-TECH mkb loket: koffie, samen aan de slag en uiteindelijk toegang tot geld

27 juni 2022

Stel: je hebt een jong bedrijf. Samen met je compagnon focus je je op overtuigende online aanwezigheid van je klanten. Je krijg steeds meer klanten, hebt het druk en ondersteuning is welkom. Dus je zoekt een mbo-student die tijdens een stage een flinke bijdrage kan leveren aan jullie mooie producten en diensten. Dan denk je natuurlijk aan…subsidie!

“Juist helemaal niet!”, vertelt Rick van Drie, medeoprichter van Vible. “Je dag zit als ondernemer propvol dus we waren daar helemaal niet mee bezig. We kwamen er heel toevallig achter dat er subsidie beschikbaar is voor een student die we een stage wilden aanbieden. We hebben toen even naar subsidiemogelijkheden gekeken. Maar je weet gewoon niet waar je moet beginnen. Er zijn zoveel administratieve handelingen en oneffenheden. En dan heb je echt doorzettingsvermogen nodig. Of je laat het er al snel bij zitten. Gelukkig kwamen we terecht bij het U-TECH mkb loket”.

Vible springt in een gat

Even terug naar Vible. Want wat doen ze precies? Rick: “Samen met mijn compagnon, oud-studiegenoot van de Hogeschool Utrecht, Jordi Poirters, focus ik me met Vible op het gat dat bedrijven zelf creëren in de online wereld. Bedrijven hebben hun zaken in de offline wereld vaak goed op orde. Het personeel zit netjes in de kleding en de bussen zijn goed bedrukt. We zien alleen regelmatig dat het plaatje van de online en offline wereld niet matchen. Dit gat proberen we te verkleinen. Dit doen we door in te springen in marketingteams en mee te denken met alle mogelijke online uitingen. De user experience is in de online wereld erg belangrijk en hier ligt de focus van Vible. Kloppen de wegen die potentiële klanten bewandelen en worden ze voldoende getriggerd om overtuigd te worden? Met deze vragen zijn we bij Vible dagelijks bezig. En dat gaat heel goed, we hebben veel en leuke opdrachten”.

De juiste stagiaire 

“We willen graag een mbo-student erbij, die ons tijdens een stage kan ondersteunen. Zij zijn praktisch geschoold en zijn gewend om echt dingen te maken. En dat hebben we nu nodig. We willen iemand die echt gaat meewerken. Gesprekken met opdrachtgevers, achterhalen wat zij echt willen, ontwerpen maken, presenteren en misschien zelfs websites bouwen. Onze ervaring is dat het heel fijn werkt met mbo-studenten en ook de ZZP’ers met wie we samenwerken komen vaak van het mbo. Zelf heb ik ook het Grafisch Lyceum in Utrecht gedaan, voordat ik naar Hogeschool Utrecht ging”.

Is daar subsidie voor?

“Dat er subsidie zou zijn voor de stagiair die we willen aannemen, wisten we echt niet. En wij zijn niet de enige. We zitten in een pand met veel andere ondernemers. Ook zij waren verbaasd dat er subsidie te krijgen is voor het inzetten van een stagiair. En ook voor omscholen en bijscholen in ICT. Nu hebben we al twee andere bedrijven kunnen doorverwijzen naar het loket, want de interesse is er zeker wel. Voor ons was het nog maar de vraag of we de stagiaire wel zouden binnenhalen zonder subsidie, want het kost natuurlijk ook altijd extra tijd. Je moet iemand wel goed begeleiden. En je moet zorgen voor een goede werkplek”.

Veel gedoe

“Als je al weet dát er subsidie is, is het nog een hele klus om te achterhalen welke subsidie dan bij jou past en wat van toepassing is. En dan ben je er nog niet, want dan zijn er nog heel veel formulieren die je moet invullen. Je moet ook een plan van aanpak maken en e-herkenning aanvragen bijvoorbeeld. Gelukkig waren we al een erkend leerbedrijf, maar zelfs dan is een subsidietraject nog heel onduidelijk en veel gedoe”.

U-TECH mkb loket: koffie en samen aan de slag

“Het U-TECH mkb loket heeft ons echt geholpen. We kwamen terecht bij Alice Hendriksen Oostereng. Een geweldig mens. Zij is bij ons langs geweest voor een kop koffie en denkt echt mee. Zij was in eerste instantie ook degene die vertelde dat we een plan van aanpak moesten maken en e-herkenning moesten aanvragen. Al die aanvragen, het schrijven van plannen en het invullen formulieren. Dat schrikt echt af!” 

Alice kent gelukkig de mogelijkheden en de kleine lettertjes. “Ze wist ons te vertellen wat we wel en niet hoefden te doen. En bij wat we wel moeten doen, helpt ze. Binnenkort komt ze weer bij ons langs om alles echt samen in te vullen. Ook geeft ze ons goede voorbeelden van plannen, zodat we weten waar we op worden beoordeeld. Dat vergroot de kans dat we de subsidie ook krijgen”.

Voor een 8-jarige

“Er kan nog wel wat verbeterd worden aan subsidies en de informatie daarover. Wij zeggen altijd: als je een mail uitstuurt, moet een kind van 8 het kunnen begrijpen. Als ze subsidies ook eens zo konden omschrijven dat een 8-jarige het zou kunnen begrijpen…”. 

Ook ondernemer en denk je aan stagiaires of om- en bijscholen van personeel?

Rick heeft ook nog een tip voor collega-ondernemers: “Iedere dag is voor jou als ondernemer waarschijnlijk al heel vol. Maar heb je een uurtje vrij, dan zou ik de mogelijkheden van subsidie toch eens bekijken. En ga dan niet alles zelf uitzoeken. Dan verzuip je in alle informatie en ambtelijke stukken. Zoek hulp van experts. Ik zou zeker gebruik maken van het U-TECH mkb loket als je als ondernemer een stagiair wilt aannemen of mensen wilt laten bij- of omscholen. Het is echt een verademing dat je geholpen kunt worden hiermee! En dat op een prettige, enthousiaste en gezellige manier. En uiteindelijk brengt het je ook nog eens geld om je bedrijf verder te helpen. Wat wil je nog meer?”